Strona głównaKuchniaCzy sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika?

Czy sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika?

Przez Redakcja

-

Czy istnieje prosty sposób na sprawdzenie, czy można włożyć sernik do nagrzanego piekarnika? Kiedy robisz ciasto, powinieneś najpierw nim potrząsnąć, aby upewnić się, że jest zrobione. Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, powinieneś również schłodzić go przed podaniem. Dodatkowo powinieneś rozważyć użycie kąpieli wodnej, aby upewnić się, że ciasto jest gotowe do piekarnika.

Przygotuj indywidualne serniki

Czy szukasz zabawnego przysmaku do podania na imprezie, czy po prostu prostego deseru dla rodziny, serniki są świetnym wyborem. Są łatwe do zrobienia, pyszne i uniwersalne. Możesz je podawać bez dodatków lub z dodatkiem świeżych owoców, bitej śmietany lub sosu karmelowego.

Aby stworzyć indywidualne serniki, zacznij od przygotowania ciasta z krakersów grahamowych. Można ją zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce do 4 dni.

Mieszaj swoje nadzienie. To zawiera twój kremowy ser, cukier, jajka i kwaśną śmietanę. Używając dużej gałki do ciasteczek, rozprowadź masę równomiernie na patelni. Umieść patelnię w zamrażarce na około 30 minut przed pieczeniem.

Po upieczeniu serniki będą puchnąć i lekko zapadać się w środku. Brzegi powinny być lekko złote. Kiedy będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i pozwól im ostygnąć.

Aby zrobić serniki w rozmiarze „na kęs”, będziesz chciał wykonać te same kroki, co w przypadku zwykłych serników, z tym że zamiast tego użyjesz formy do muffinek. Te mniejsze ciastka są idealne na przyjęcie lub zwykły piknik. Pięknie też zamrażają.

Przygotuj kąpiel wodną

Jeśli chcesz upiec gładki, kremowy sernik, musisz przygotować kąpiel wodną przed umieszczeniem go w rozgrzanym piekarniku. Ta prosta technika tworzy wilgotne środowisko dla Twojego ciasta i pomoże mu równomiernie zbrązowieć.

Kąpiel wodna nie jest trudna do wykonania. Potrzebujesz dużej patelni i trochę folii, aby uszczelnić umowę.

Większość, po prostu trzeba wypełnić patelnię z wodą. To powinno być około dwóch cali głębokości. Możesz użyć folii aluminiowej, aby pomóc utrzymać wilgoć wewnątrz patelni. Możesz nawet owinąć ją wokół dna.

To pomoże zapobiec odparowaniu wody w połowie procesu pieczenia. Pomoże to również sprawić, że Twoje ciasto będzie rosło.

Powinnaś użyć wysokiej jakości patelni typu springform. Te patelnie są zwykle znacznie mniej prawdopodobne, aby rdzewieć podczas korzystania z metody kąpieli wodnej gotowania.

Musisz być ostrożny podczas umieszczania patelni w piekarniku. Należy również pamiętać, że temperatura sernika nie może być dużo wyższa niż 212 stopni Fahrenheita.

Test sernika

Test sernika jest starą tradycją, która jest dobrym sposobem, aby powiedzieć, kiedy twój sernik skończył się piec. Jest prosty i składa się z kilku kroków.

Po pierwsze, rozgrzej swój piekarnik. Następnie umieść w nim swój springform pan. Możesz użyć noża lub wykałaczki, aby sprawdzić, czy ciasto jest zrobione.

Gdy ciasto znajdzie się w piekarniku, będzie gotowe do testu jiggle-test. Ten test pozwoli Ci ocenić konsystencję i teksturę sernika. Najlepiej jest delikatnie dotknąć środka sernika.

Powinien być to kremowy, lekki podryg. Jeśli środek sernika jest zbyt miękki lub nie jest wystarczająco dżwigany, będzie on niedopieczony. Oznacza to, że zajmie dodatkowy czas w piekarniku.

Możesz również sprawdzić, czy sernik jest zrobiony, wyjmując go z piekarnika. Jest to lepsza opcja, jeśli masz dobry termometr.

Chłodzenie sernika przed podaniem

Aby prawidłowo podać sernik, należy go upiec i ostudzić przed podaniem w nagrzanym piekarniku. To daje sernikowi ciało i bogactwo, którego potrzebuje przed podaniem.

Ważne jest, aby pozwolić sernikowi ostygnąć w swoim naczyniu przez kilka godzin przed przeniesieniem go na druciany stojak. Możesz przyspieszyć proces chłodzenia umieszczając wentylator stołowy w pobliżu sernika. To może również pomóc utrzymać sernik w cieple, aż będziesz gotowy do podania.

Będziesz potrzebował szpatułki do wygładzenia wierzchu sernika. Możesz również użyć czystego noża, aby go pokroić. Da to lepsze rezultaty niż użycie noża, który nie jest czysty.

Pęknięcia w serniku są oznaką nadmiernego pieczenia. Zazwyczaj pęknięcia są tylko kosmetyczne. Mogą jednak spowodować, że sernik zapadnie się w środku. Na szczęście jest kilka sposobów na ich ukrycie. Możesz dodać polewę lub polać popękane miejsca kwaśną śmietaną.

Oceń artykuł: Czy sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika?
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne WPisy