Strona głównaLife StyleDlaczego ryba to nie mięso?

Dlaczego ryba to nie mięso?

Przez Redakcja

-

Kiedy szukasz szybkiego posiłku, prawdopodobnie myślisz o rybie. Jest zdrowa, tania i przyjazna biologicznie. Ale są pewne powody, dla których nie jest to dobry wybór jako podstawowe źródło mięsa. Oto kilka.

Biologicznie

W świecie owoców morza, ryby i mięso nie są synonimami. Przemysł spożywczy używa terminu „mięso” w sposób restrykcyjny, wykluczając drób i ryby. W rezultacie istnieją pewne drażliwe kwestie semantyczne, jeśli chodzi o to, co stanowi zdrowy talerz. W skrócie, podczas gdy jakość i ilość owoców morza może się różnić, pod względem żywienia, dwa są mniej więcej równe.

Na początek, wola przetrwania ryby nie będzie pokonana przez ptaka. Ponadto, wielu wegetarian przysięga na kwasy tłuszczowe w mięsie ryb. Te kwasy tłuszczowe są naturalnym produktem ubocznym trawienia ryb. W rzeczywistości, mięso ryb może być zdrową alternatywą dla wieprzowiny. Ponadto, mięso ryb jest lepszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 niż wieprzowina.

Warto zauważyć, że podczas gdy ryby i mięso zostały wyrzucone razem przez wieki, nowoczesny kontekst jest nieco inny. Kilka grup religijnych, takich jak Kościół Jezusa Chrystusa Świętych w Dniach Ostatnich, odróżnić ryby od mięsa w imię nauki. Ponadto, istnieje kilka kultur i religii, które nie uznają ryb jako mięso w ogóle.

Pomimo semantycznych snów na ten temat, debata na temat względnych zalet ryb i mięsa jest nadal bardzo żywa. W przeszłości ryby były uważane za tanie i obfite źródło białka. Jednak dzisiejsi konsumenci są bardziej świadomi swojego zdrowia i środowiska.

Jest tańsza

Wiele osób myśli o mięsie, gdy chodzi o białko, ale ryba jest godnym konkurentem. Nie tylko dostarcza niezbędnych składników odżywczych, ale jest również przyjazna dla środowiska. Główna różnica polega na tym, że ryby są zazwyczaj tańsze niż ich mięsny odpowiednik.

Jest wiele powodów, w tym fakt, że można uzyskać więcej dobrych rzeczy z morza. Na przykład, dorsz kosztuje mniej niż 5 dolarów za funt, a sum jest jeszcze bardziej przystępny. Powiedziawszy, że nie wszystkie rodzaje ryb są stworzone równe, więc jeśli szukasz najlepszej oferty, nie oczekuj, że twój lokalny supermarket będzie miał najbardziej obfite dostawy.

Jednym z największych pytań otaczających owoce morza jest ich koszt. Nie tylko cena różnych ryb jest określona przez lokalizację, ale sam gatunek może zmienić się kilka razy dziennie. Z tego powodu zawsze warto wybrać się na targ rybny. Tak jest również w przypadku krewetek, które można mieć już za dolara za funt.

Oczywiście, jak każdy inny towar, cena krewetek może się bardzo wahać w zależności od miejsca zamieszkania. W Wielkiej Brytanii, Aldi zjadł sprzedaż w Morrisons, a to skłoniło kupujących do bycia bardziej świadomymi swoich budżetów spożywczych.

Jest wysoka w białko

W wielu krajach na całym świecie, ryby są podstawowym źródłem białka zwierzęcego. Dostarcza około 20 procent białka zwierzęcego, które spożywają ludzie.

Wynika to z faktu, że podobnie jak inne białka zwierzęce, ryby zawierają niezbędne aminokwasy, których nasz organizm potrzebuje do utrzymania swoich tkanek. Te aminokwasy znajdują się tylko w żywności, więc organizm nie może ich wytworzyć na własną rękę.

Mięso, drób i fasola to inne źródła białka. Są one uważane za kompletne białka, ponieważ zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy. Ważne jest, aby jeść różne pokarmy, aby zapewnić, że organizm otrzymuje wszystkie niezbędne aminokwasy.

Oprócz mięsa, inne źródła białka zwierzęcego obejmują produkty mleczne, jaja, orzechy i nasiona. Podczas gdy spożywanie białek zwierzęcych jest ważne dla wzrostu i naprawy, mięso może nie być najlepszą opcją dla każdego.

Istnieje kilka korzyści z jedzenia owoców morza. Na przykład, owoce morza są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca. Ponadto, jest niższa w tłuszczach nasyconych niż czerwone mięso.

Czy jesteś wegetarianinem, czy nie, owoce morza mogą pomóc Ci osiągnąć zalecaną dietę. W rzeczywistości, to dobry pomysł, aby jeść dwie do trzech porcji owoców morza każdego tygodnia. Jest to dobry sposób na zastąpienie przetworzonych mięs, które nie są zdrowe dla utraty wagi.

Oceń artykuł: Dlaczego ryba to nie mięso?
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne WPisy