Strona głównaDom I OgródGdzie w lodówce jest najzimniej?

Gdzie w lodówce jest najzimniej?

Przez Redakcja

-

W lodówce jest wiele miejsc, w których można umieścić żywność. Ważne jest, aby wiedzieć, gdzie można przechowywać klopsiki, produkty i inne łatwo psujące się produkty. Góra lodówki jest zwykle chłodniejsza, a drzwi cieplejsze. Dół lodówki jest często chłodniejszy, a szuflady są dobre dla łatwo psujących się produktów, takich jak owoce i warzywa.

Szuflady są dobre dla produktów

Komora crisper w lodówce to świetne miejsce do przechowywania świeżych produktów. Szuflady te mają regulowane ustawienia wilgotności, które zapewniają właściwe przechowywanie i przedłużają żywotność Twoich owoców i warzyw.

Szuflada na chrupki to zwykle mała komora z przesuwanymi drzwiami i wentylacją. Jej głównym zadaniem jest ochrona i konserwacja przechowywanych wewnątrz przedmiotów. Większość lodówek posiada dwie szuflady na chrupki. Zaleca się, aby używać ich tylko do świeżych produktów, ponieważ przechowywanie innych rzeczy w tej samej komorze może spowodować gnicie i zepsucie.

Istnieją dwa rodzaje szuflad na chrupki: o wysokiej wilgotności i niskiej wilgotności. Podczas gdy oba są przeznaczone do przechowywania i konserwacji produktów, szuflada o wyższej wilgotności jest lepsza dla owoców i zieleni liściastej. Dzieje się tak dlatego, że wilgoć w tych produktach jest utrzymywana w szufladzie, a nie tracona na rzecz powietrza na zewnątrz.

Drzwi są najcieplejszą częścią lodówki

Nie jest tajemnicą, że drzwi Twojej lodówki są najcieplejszą częścią. To także najlepsze miejsce do przechowywania przypraw, a może nawet niektórych soków.

Drzwi lodówki mogą być najbardziej fantazyjne, ale to nie znaczy, że powinieneś włożyć wszystkie swoje jajka do jednego koszyka. Jeśli chcesz zachować swoje jedzenie od zepsucia, powinieneś poświęcić trochę uwagi, aby wybrać najbardziej odpowiednie miejsca do przechowywania. Jeśli martwisz się o zanieczyszczenie żywności, dobrym pomysłem może być oddzielenie mięsa od produktów i innych łatwo psujących się rzeczy.

Z tego samego powodu nie wypełniaj nadmiernie dna lodówki. Może to prowadzić do nierównomiernego rozkładu temperatury. Na przykład, zamrażarka może zamrażać twoje mrożone ryby, podczas gdy reszta lodówki ma temperaturę pokojową.

Kulki mięsne idą na dno lodówki

Jeśli szukasz sposobów na zachowanie świeżych i pożywnych klopsików przez długi czas, możesz być zaskoczony, gdy dowiesz się, że mogą być zamrożone i przechowywane w lodówce przez miesiące. Pierwszym krokiem jest zamrożenie ich w zamykanej torbie do zamrażania.

Gdy klopsiki zamarzną, możesz je rozmrozić w lodówce przez noc. Po rozmrożeniu należy je przełożyć do szczelnego pojemnika. Gdy będą gotowe do użycia, odgrzej je w piekarniku lub w garnku z sosem.

Kulki mięsne to doskonały sposób na wykorzystanie resztek warzyw. Możesz użyć marchewki, ziemniaków, cebuli, selera, a nawet ziół. Tylko pamiętaj, aby dodać przyprawy do swojej mieszanki, aby nadać jej pyszny smak. Możesz również dodać odrobinę świeżego czosnku, aby uzyskać kopa.

Prawidłowa kalibracja lodówki

Jeśli chcesz zachować świeżość swoich leków, ważne jest, abyś uzyskał kalibrację temperatury lodówki. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że Twoje leki będą przechowywane w odpowiednich warunkach.

Lodówki medyczne posiadają zaawansowane systemy kontroli, które utrzymują temperaturę w określonym zakresie. Jednak możliwe jest również, że z czasem systemy te tracą dokładność. Dlatego należy okresowo zlecać kalibrację lodówek medycznych.

Są dwa sposoby, aby to zrobić. Można użyć metody punktu lodu lub metody punktu zamarzania. Metoda punktu lodu jest najłatwiejsza. W jej trakcie należy włożyć termometr do szklanki z wodą, która ma co najmniej 32 stopnie Fahrenheita. Następnie musisz odczekać co najmniej 30 sekund, zanim będziesz mógł dostosować temperaturę.

Sprawdź, czy uszczelnienie drzwi jest nieszczelne

Jeśli widzisz krople wody na swoim suficie lub zauważasz kondensację w swojej lodówce, możesz doświadczać wycieku. Może to skutkować zepsutą żywnością i wyższym rachunkiem za energię. Możesz sprawdzić, czy uszczelka drzwiowa lodówki jest nieszczelna, wykonując kilka prostych testów.

Po pierwsze, sprawdź, czy są jakieś szczeliny między uszczelką a szafką. Jeśli są, być może trzeba będzie wymienić uszczelkę. Odpowiednią uszczelkę można znaleźć w sklepie z artykułami żelaznymi. Jeśli nie możesz, możesz zamówić tę część u sprzedawcy internetowego lub w lokalnym sklepie naprawczym.

Aby wyczyścić uszczelkę, możesz użyć ciepłej wody z mydłem i detergentu. Opłucz uszczelkę i wyszoruj wszelkie okruchy i brud. Następnie należy zastosować wazelinę. Wazelina pomoże uszczelnić wszelkie wycieki.

Oceń artykuł: Gdzie w lodówce jest najzimniej?
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne WPisy