Strona głównaZdrowie i UrodaCzy banany są zdrowe na jelita?

Czy banany są zdrowe na jelita?

Przez Redakcja

-

Jeśli kiedykolwiek jadłeś banana, być może zastanawiałeś się, czy jest on zdrowy dla twoich jelit. Banany są świetnym źródłem błonnika i prebiotyków, a także zawierają potas i witaminę B6. Są one niezbędne do promowania zdrowia trawiennego. Ponadto banany są uważane za niskie w indeksie glikemicznym, więc nie podnoszą poziomu cukru we krwi. W rzeczywistości badanie opublikowane w czasopiśmie Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism wykazało, że jedzenie bananów może pomóc w zmniejszeniu ryzyka cukrzycy typu 2. Udział w diecie bogatej w banany wykazał, że obniża ryzyko rozwoju choroby sercowo-naczyniowej, too.

1,3 tony żywności idzie na marne każdego roku

Marnowanie żywności jest ogromnym problemem środowiskowym i społecznym. Stanowi znaczną ilość zużywanej wody słodkiej i energii, a także emisji gazów cieplarnianych. Ma również nieodwracalne skutki dla środowiska.

Stany Zjednoczone marnują każdego roku żywność o oszałamiającej wartości 161 miliardów dolarów. Odpowiada to średnio jednemu funtowi zmarnowanej żywności na osobę. Jednak ilość ta różni się znacznie w zależności od regionu.

Na przykład, w Ameryce Północnej gospodarstwa domowe marnują około 11% żywności, którą kupują. Stany Zjednoczone są najgorszym winowajcą z przeciętnym czteroosobowym gospodarstwem domowym wyrzucającym ponad 1500 dolarów marnowanej żywności każdego roku.

Prebiotyki

Banany są nie tylko pożywne, ale są również bardzo korzystne dla układu pokarmowego. Zawierają niewielkie ilości inuliny, prebiotycznego błonnika, który pomaga utrzymać zdrowie jelit. Są również bogate w skrobię oporną, która pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.

Oprócz właściwości prebiotycznych, banany zawierają antyoksydanty. Zmniejszają one również stan zapalny. Może to pomóc w gojeniu się po urazach i zwalczaniu chorób. Owoce te są wypełnione potasem i białkiem. Są one łatwe do strawienia. Zawierają również witaminy i minerały.

Przewód pokarmowy jest domem dla trylionów mikroorganizmów, które są kluczowe w utrzymaniu zdrowia. Te bakterie są odpowiedzialne za zapobieganie infekcjom i trenowanie Twojego układu odpornościowego.

Potas

Banany są bogate w potas, który jest elektrolitem utrzymującym bicie serca. Pomaga również utrzymać kurczliwość mięśni. Owoc zawiera fitochemikalia, które zwalczają stany zapalne, poprawiają pracę układu pokarmowego i zapobiegają świszczącemu oddechowi u dzieci z astmą.

Banan zawiera również fruktooligosacharydy, które są niestrawnymi węglowodanami, które zwiększają zdolność organizmu do wchłaniania wapnia. Błonnik zawarty w owocu sprzyja również sytości.

Banany zawierają związek chemiczny zwany pektyną, który pomaga normalizować proces trawienia. Może to pomóc w zapobieganiu biegunce. Wysokie stężenie potasu w owocach może również pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Błonnik

Banany są doskonałym źródłem błonnika i pomagają poprawić zdrowie układu pokarmowego. Są również wolne od cholesterolu i pełne antyoksydacyjnych witamin C i B6. Mogą być również źródłem prebiotyków, które promują wzrost dobrych bakterii w jelitach. Te pokarmy są również ważnym źródłem potasu, który reguluje płyny i pomaga utrzymać zdrowe ciśnienie krwi.

Jedno badanie wykazało, że spożywanie dużej ilości bananów może pomóc zmniejszyć wzdęcia. Dodanie pokarmów o wysokiej zawartości błonnika do diety może zwiększyć spożycie błonnika, co może obniżyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i chorób jelit.

Witamina B6

Korzyści z witaminy B6 w bananach są liczne. Może pomóc chronić przed chorobami serca i cukrzycą typu 2, i jest szczególnie korzystna dla jelit. Ponadto może zmniejszyć nudności i obniżyć ryzyko rozwoju astmy. Kilka badań wykazało, że jedzenie banana dziennie może pomóc poprawić zdrowie układu oddechowego dziecka.

Suplementy witaminy B6 są dostępne w formie płynnej, doustnej i w kapsułkach. Wytyczne dietetyczne zalecają, aby niemowlęta poniżej 12 miesięcy otrzymywały 0,3 mg dziennie. Nastoletnie kobiety 4-18 lat otrzymują 1,2 mg dziennie, a mężczyźni 14-18 lat 1,0 mg dziennie.

Niski indeks glikemiczny

Bananan to owoc, który zawiera dużo węglowodanów, potasu i antyoksydantów. Jest również bogaty w błonnik, który pomaga spowolnić proces trawienia. Regularne jedzenie bananów może pomóc Ci utrzymać stabilny poziom cukru we krwi.

Jednakże indeks glikemiczny bananów różni się w zależności od ich dojrzałości. Idealnie byłoby jeść banany w idealnym stadium dojrzałości.

W pełni dojrzały banan ma wyższy IG niż niedojrzały. Rozmiar bananów również wpływa na ilość węglowodanów. Większe banany mają więcej węglowodanów i tym samym mają większy wpływ na poziom cukru we krwi.

Oceń artykuł: Czy banany są zdrowe na jelita?
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne WPisy