Strona głównaZdrowie i UrodaCzego nie jeść w ciąży Mamaginekolog?

Czego nie jeść w ciąży Mamaginekolog?

Przez Redakcja

-

W czasie ciąży jest kilka rzeczy, których powinnaś unikać. Są to pokarmy, o których wiadomo, że mogą powodować problemy zdrowotne. Na przykład nie powinnaś jeść surowych jajek, ponieważ istnieje duże prawdopodobieństwo, że zawierają one bakterie, co może prowadzić do infekcji bakteryjnej. Ponadto powinieneś trzymać się z dala od żywności o wysokiej zawartości cholesterolu, zwłaszcza w postaci tłustych mięs.

Kofeina jest bezpieczna

Kofeina jest popularnym lekiem i stymulantem stosowanym przez wiele osób. Choć ma pewne zalety, może też powodować problemy dla kobiet w ciąży. Została powiązana z negatywnymi wynikami ciąży, w tym z niską wagą urodzeniową, poronieniem i przedwczesnym porodem.

Jednym z najczęstszych powodów jest zdolność kofeiny do podnoszenia ciśnienia krwi. Może również zwiększać częstość akcji serca i oddawania moczu. W czasie ciąży więcej kofeiny przechodzi przez łożysko.

Amerykańskie Kolegium Położników i Ginekologów (ACOG) ustanowiło wytyczne dotyczące spożywania kofeiny w czasie ciąży. Zaleca ograniczenie ilości spożywanej kofeiny do nie więcej niż 200 miligramów dziennie.

Surowe kiełki

Jeśli jesteś w ciąży, możesz unikać jedzenia surowych kiełków. Powodem tego jest fakt, że rośliny te zawierają wiele szkodliwych bakterii, które mogą wywołać chorobę.

W czasie ciąży układ odpornościowy jest słabszy, a to oznacza, że jesteś bardziej podatna na choroby przenoszone przez żywność. Zarazki znajdujące się na kiełkach mogą zostać przeniesione na płód, co może prowadzić do wielu poważnych dolegliwości, takich jak biegunka, zapalenie opon mózgowych i gorączka.

Niepasteryzowany sok

Niepasteryzowany sok może być zdrowym wyborem dla wielu osób. Może jednak zawierać bakterie, które mogą wywołać poważne choroby u niektórych osób, zwłaszcza kobiet w ciąży. Aby zminimalizować to ryzyko, warto wiedzieć, jak powstają soki.

W Stanach Zjednoczonych 98% sprzedawanych soków jest pasteryzowanych. Dzieje się tak dlatego, że ciepło zabija szkodliwe mikroorganizmy. Niektóre rodzaje bakterii są odporne na kwas zawarty w soku, więc nie zostają zabite.

Lody bezalkoholowe

Większość kobiet będzie prawdopodobnie zaskoczona, gdy usłyszy, że ich mamaginekolog odradza jedzenie lodów bezalkoholowych w czasie ciąży. Jest to bezpieczny smakołyk, ale jeśli jesteś wrażliwa na zimno, możesz chcieć go sobie darować.

Powodem, dla którego warto unikać lodów soft-serve w czasie ciąży, jest możliwość zakażenia bakterią Listeria monocytogene. Bakteria ta może wywołać chorobę u kobiety w ciąży, a nawet spowodować martwy poród.

Jedynym sposobem na uniknięcie listeriozy jest spożywanie żywności, która została odpowiednio wysterylizowana. Dotyczy to zwłaszcza lodów na miękko.

Bakterie salmonelli w surowych jajkach

W czasie ciąży możesz być bardziej podatna na choroby przenoszone przez żywność. Objawy obejmują wysoką gorączkę, biegunkę, wymioty i skurcze brzucha. Jednak większość przypadków salmonelli nie jest poważna. Jeżeli wystąpią u Ciebie poważne objawy, udaj się do lekarza.

Możesz zmniejszyć ryzyko zakażenia poprzez bezpieczne obchodzenie się z jajkami i właściwe ich przechowywanie. Upewnij się, że myjesz wszystkie naczynia, przybory, blaty i inne powierzchnie, które miały kontakt z surowymi jajkami.

Podczas ciąży powinnaś unikać jedzenia niedogotowanych lub surowych jajek. Ponadto powinnaś zawsze wybierać produkty wykonane z jaj klasy A.

Surowe skorupiaki

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo żywności w czasie ciąży, surowe skorupiaki są często ostatnią rzeczą, o której myślisz. W rzeczywistości większość owoców morza można bezpiecznie jeść w czasie ciąży, zwłaszcza jeśli przestrzegasz kilku prostych zasad.

Najważniejszą rzeczą do zapamiętania jest to, że owoce morza są zdrowym wyborem w twojej diecie. Zawierają wiele składników odżywczych i mogą wspomóc rozwój dziecka.

Jednakże niektóre rodzaje owoców morza powinny być ograniczone, np. skorupiaki z pękniętą skorupą. Ponadto nigdy nie powinnaś jeść owoców morza, które nie zostały ugotowane w bezpiecznej temperaturze. Musisz też być świadomy ryzyka zatrucia pokarmowego skorupiakami słodkowodnymi.

Preformowana witamina A

Preformowana witamina A jest związkiem produkowanym przez wątrobę. Niektóre badania sugerują, że spożywanie dużych ilości tego związku może być szkodliwe dla płodu. Związek ten znajduje się również w produktach mlecznych, mięsie i niektórych olejach rybnych.

Najlepszym sposobem na dostarczenie witaminy A jest stosowanie zdrowej, zbilansowanej diety. Jest to szczególnie ważne w czasie ciąży, kiedy trzeba spełnić wiele wymagań żywieniowych. Na przykład, ciąża wymaga rozwoju układu krążenia, kości i organów płodu. Dostarczanie zdrowej dawki witaminy A jest niezbędne dla rozwoju oczu dziecka i jego rozwoju centralnego układu nerwowego.

Alkohol

Kobiety w ciąży często uważają, że mają swobodę w piciu alkoholu. Należy jednak pamiętać, że spożywanie alkoholu w czasie ciąży może mieć negatywne skutki dla dziecka.

Jeśli jesteś zaniepokojona swoim spożyciem alkoholu, poszukaj pomocy u pracownika służby zdrowia. Może on dać ci skierowanie do osób, które pomogą ci przestać pić. Możesz też skontaktować się z grupą wsparcia dla kobiet w ciąży.

Różne badania wykazały, że nadużywanie alkoholu w czasie ciąży prowadzi do Płodowego Zespołu Alkoholowego (FAS). FAS to zespół wad wrodzonych charakteryzujący się problemami z zachowaniem, nauką i specyficznymi cechami twarzy.

Oceń artykuł: Czego nie jeść w ciąży Mamaginekolog?
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne WPisy